torstai 6. helmikuuta 2014

Rekka-elämää

Kävin Mikan matkassa viime viikolla, kun hänellä oli taas yksi etelän reissu työn takia. Lähdin siis muistiinpanojen ja kameran kanssa mukaan :D


Tosiaan, Mika ajaa kuorma-autoa Rovaniemi-Lahti-akselilla. Mika kuuluu näihin runkokuskeihin, jotka reissaavat 1-2 kertaa viikossa Lahdessa.
Iltapäivällä lähtee auto Rovaniemeltä, Kemistä haetaan paperikuorma kyytiin ja matka jatkuu Lahteen. Lahdessa on toinen kuski, joka on nukkunut yönsä Lahden kämpällä, pirteänä odottaa että saa auton alle ja lähtee kiertämään Helsinkiä ja muuta pääkaupunkiseutua. Aamun kuski saapuu takaisin Lahteen iltapäivällä ja kuski joka on yöllä ajanut, saa auton ja lähtee takaisin pohjoista kohti.

Runkokuskit viettävät jokainen kerran kuussa, viikon Lahdessa, kiertävät pääkaupunkiseutua ja välillä Kotkaa, keräävät pohjoiseen menevät tavarat kyytiin ja luovuttavat iltapäivällä kuskille auton joka odottaa lähtöä takaisin pohjoiseen.

Tämän viikon Mika viettää Lahdessa, lastausviikolla. Perjantaina lähtevät takaisin pohjoista kohti, Mika saa nukkua matkan ja ajava kuski ajaa yön.

Kuskit jotka eivät aja runkoautoja, ovat jakokuskeja. He ajavat tässä Rovaniemen alueella ja muualla Lapissa, autoa jolla jakavat huonekaluja ja muuta irtotavaraa sinne minne tarvitsee.

Meidän reissu tosiaan alkoi iltapäivällä n. klo 15. Kaikessa rauhassa ajettiin Kemiin, jossa tankattiin ja otettiin paperikuorma kyytiin. Kemissä saa aina odottaa muutamia tunteja, yleensä sielä ollaan siihen aikoihin että iltapäivän tai alkuillan työntekijät ovat ruokatauolla ja siinä menee helposti tunninkin verran.
Odotellessa kerkiää vaikka pelaamaan tai selaamaan Facebookkia :D

Auto jolla Mika ajaa, on kooltaan suuren suuri. Tätä kutsutaan täysperävaunu-yhdistelmäksi, korjatkaa toki jos olen väärässä.
Hytissä on sänky ja tilaa kuskille ja pelkääjälle, se on kuin pieni asuntoauto. Tässä mallissa jolla oltiin reissussa, on kaksi sänkyä ja jääkaappikin on mahdutettu mukaan.

Mittaristo, keskiosaan saa näkymään kaikki mahollinen mitä kuorma-autolla ajamiseen vaaditaan. Kuskin ajosuorituksesta, auton vikatietoihin.

Matka jatkui Lahteen koko pitkän yön, perillä oltiin n. 4.30 ja sielä oli seuraava kuski odottamassa autoa. Sitten oli meidän vuoro lähteä kämpille nukkumaan, jotta jaksaa taas seuraavan yön ajella takaisin Rovaniemelle.

No meidän päivä alkoi n. 14 aikaan. Etelän kuski oli ajoissa reissussa ja päästiin mekin ajoissa lähtemään. Jyväskylässä piti pysähtyä hakemaan kuormaa kyytiin, tää oli erikoisjuttu, yleensä ei Jyväskylästä tarvi hakea mitään.
Sen jälkeen ajeltiin Hirvaskankaan ABC:lle syömään. Hyvin alkanut matka seisoi, kun jouduttiin oottamaan ruokia tunnin verran. :P

Jyväskylän moottoritie.

Maha täynnä ja autoon takaisin.
Oulussa oltiin myöhään, vasta yhden jälkeen.

Oulussa yleensä menee useampi tunti, puratessa ja lastattaessa, ja siinä pitää monesti odotella Turusta tulevaa kuskia jolla on kyydissä Rovaniemelle menevää tavaraa.

Odotellessa luin kirjan loppuun ja leikin paparazzia :D
Paikkakunnat joihin Oulusta lähtee tavara.

Jep, kello oli noin paljon kun päästiin kuorman purkuun.

Paikkakunnat joihin Oulusta lähtee tavara.

Ahkera työntekijä ;)
Oulusta päästiin vihdoin lähtemään ja Kemissä jouduttiin sen verran pysähtymään että jätettiin yksi varaosapaketti siihen ja jatkettiin matkaa. Muuten saatin rauhassa ajaa perille asti. Rovaniemellä oltiin n. klo 7, Mika tiputti mut kotio nukkumaan ja itse meni töihin purkamaan autoa. Vihdoin klo 9 pääsi Mikakin kotiin.

Ja hei T! Käyhän lukasee äitini ruokablogi, josta viimeksi puhuin :)
Rakhauesta ruokhaan.

Ei kommentteja: