torstai 19. kesäkuuta 2014

Kävinpäs kerran Hiidenkirnuilla..

"Rovaniemen kaupungin eteläpuolella Rautiosaaren kylässä olevan Sukulanrakan kallion rinteellä on tavattu 14 hiidenkirnua, joista kolme on huomattavan syviä ja kuuluvat Suomen suurimpiin hiidenkirnuihin. Niistä suurin sijaitsee kallion juurella. Se on osittain rikkonainen, läpimitaltaan 8m ja syvyydeltään 15m. Kaksi muuta ovat kallion päällä ja niiden syvyydet ovat 9m ja 10m. "


"Hiidenkirnut syntyivät n. 10 000 vuotta sitten sulavan mannerjään reunavyöhykkeessä, voimakkaiden sulamisvesi virtojen kuluttuvan työn tuloksena. Jäätikön pohjalla olleissa sulamisvesitunneleissa voimakkaasti virtaava vesi kuljetti mukanaan lohkareita ja kiviä."


"Sukulanrakan kallioiden kohdalla sulamisvesivirta vei mennessään irtomaapeitteen. Sulamisvesitunneliin syntyi voimakkaita vesipyörteitä ja virran mukana kulkeutuneet lohkareet alkoivat pyöriä. Ne porautuivat allaolevaan rikkonaiseen kallioon, jolloin syntyi pyöreitä kuiluja - hiidenkirnuja. Suurin osa sulamisvesivirran kuljettamasta kiviaineksesta kerrostui tunnelin suuntaiseksi harjuksi. Hiidenkirnut liittyvät aina jäätikön sulamisvesien kerrostumiin harjujaksoihin."

Lainaukset ja lisää tietoa TÄSTÄ LINKISTÄ.

Tosiaan, käytiin pienellä ilta-ajelulla tässä Rovaniemen lähimaastossa lauantai-iltana. Yötä se kyllä taisi jo olla, kuvat ovat otettu klo 24-01 välillä, tarkkaa aikaa en muista. Kuvista myös näkee sen miten valoisaa täällä on yöllä näin kesällä :)

Ajeltiin tuolla Itäpuolentiellä Rautiosaaressa, kun hoksattiin Hiidenkirnut-kyltti. Mielenkiinnosta pysähdyttiin ja käytiin tutkimassa paikka, kun muisteltiin ettei kumpikaan meistä ole semmoisia nähnyt.

Oli mielenkiintoista nähtävää. Paikanpäällä on myös kota, mahdollista evästämistä varten. Kirnujen päälle kun kiipesi, näki tosi pitkälle lähimaastoon. Näkyvyyttä olisi parantanut huomattavasti, jos puissa ei olisi ollut lehtiä ja neulasia.

Kannattaa käydä katsomassa, jos joskus olette Rovaniemen korkeudella. Ja toki kylläpä noita löytyy muualtakin Suomea.

Oletteko koskaan itse käyneet Hiidenkirnuilla?


1 kommentti:

eekku kirjoitti...

Me käytiin monesti lapsena tuolla =)