tiistai 19. marraskuuta 2013

Äidinkielen informatiivinen puhe.

"Masennus ja sen hoito

Hei kaikille! Olen Jenni ja puhun teille minulle läheisestä aiheesta kuin: masennus ja sen hoito.

Masennusta on erilaista. On vaikeaa masennusta, keskivaikeaa, lievää ja psykoottista masennusta. Wikipedian mukaan masennus on melko yleinen sairaus, sillä arviolta 5-6% suomalaisista sairastaa masennusta.
Itsekkin olen yksi heistä. Kuulun siihen 5% aikuisväestöstä jotka sairastaa vakavaa masennusta.

Minua hoidetaan lääkkeillä ja terapiakäynneillä. Syytä en osaa sanoa, että miksi sairastuin, mutta valitettavasti monen muunkaan sairastuneen syytä ei osata sanoa.
Masennuksen syntyyn vaikuttavat monet eri tekijät, kuten väsymys ja uupumus, iso muutos elämässä -kuten kuolema, parisuhteen loppu, lapsen syntymä.
Itse sairastuin tyttäreni syntymän jälkeen, jolloin sain diaknoosin: synnytyksen jälkeinen masennus.

Masennusta voidaan hoitaa, kuten minua -eli lääkkeet ja terapia.
Tai sairaalahoito, ryhmäterapia, psykoterapia, jopa liikunta. Ihan niin miten sairastunut tuntee saavansa apua. Myös läheisten, ystävien, puolison, työ- ja opiskelukavereiden tuki on tärkeä. 

Minulla masennus näkyy jollainlailla päivittäin. Olen väsynyt, mikään ei kiinnosta, lääkkeiden otto. Siinä muutama esimerkki. Itse syön lääkkeitä aamuisin ja iltaisin.
Minulle nämä ovat sopineet, mutta on paljon ihmisiä joille ei välttämättä lääkkeet sovi ja on kokeiltava monia erilaisia lääkkeitä, kunnes löytyy sopiva.

Erilaiset masennustilat ovat keskeisin syy siihen miksi niin moni alle 30v jää eläkkeelle. Itse olen ollut sairaslomalla tämän takia joitakin kertoja.
Itsemurhat ovat melko yleisiä masennusta sairastavien keskuudessa. Terveyskirjaston mukaan, ehkä noin 5% masennustiloista kärsivistä päätyy lopulta itsemurhaan, vakava-asteisessa masennustiloissa itsemurhariski on jopa 15-20%.

Masennustiloilla on suuri alttius uusiutua. Mitä enemmän potilaalla on masennushistoriaa, sitä suurempi riski on sairastua uudestaan.

Siksi minä olen sitä mieltä että vertaistuki on masentuneelle paras hoitomuoto. Kuulet ja näet muiden samassa tilanteessa olevien tarinoita ja huomaat ettet ole yksin sairautesi kanssa.

Kiitos."

Tämä on siis äidinkielen tehtävä, maanantaina esitin luokalle tämän.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Rohkeaa puhua julkisesti!
Itse en rohkenisi! :)

Jenni kirjoitti...

Kiitos!
Tämä on mulle tärkeä ja läheinen aihe, siksi tämä oli helppo mennä ja kirjoittaa :)