keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Minä: Lääkkeetön vaihtoehto matkapahoinvointiin

Olen aina ollut herkkä matkapahoinvointiin automatkoilla. Lapsena piti (sai 😁) istua etupenkillä ja tuijotella eteen, kauas horisonttiin. Ei kärsinyt lukea, eikä tehdä oikein muutakaan, muuten tuli oksu.

Sitten alkoi kanssamatkustajatkin kärsimään matkapahoinvoinnista ja minun piti siirtyä takapenkille istumaan. Takapenkillä matkustettiin pahoinvointilääkkeiden voimalla. Ne piti ottaa 1-2 tuntia ennen matkan alkua, että kerkiää varmasti vaikuttamaan. Sillä pärjäsi koko matkan, joko Porvoosta Lohjalle, tai Porvoosta Järvelään.

Pääsin matkapahoinvoinnista kuitenkin eroon ammattikoulun aikana, kun kuljin joka viikonloppu pitkiä (100km) bussimatkoja kotiin perjantaisin ja sunnuntaisin takaisin opiskelupaikkakunnalle.

Sitten sainkin ajokortin ja aloin matkoja ajamaan itse. Itse kun ajaa, sitä keskittyy siihen ajamiseen, ettei pahoinvoinnille ole edes mahdollisuutta.

Kun aloin odottamaan Kirppua, kärsin pienestä matkapahoinvoinnista kun istuin kyydissä ja joku muu ajoi. Laitoin sen kokonaan raskauden piikkiin ja se katosikin Kirpun synnyttyä.

Viime vuosien aikana olen huomannut, että matkapahoinvointi on tehnyt paluun. Ei se silloin tunnu, jos itse ajan, mutta jos vaikka Mika ajaa, etenkin mutkaisella tiellä, se kyllä iskee. Mutkaiset tiet oli lapsenakin pahimpia pahoinvoinnin aiheuttajia.

Huomaan kärsiväni pahoinvoinnista lentokoneessa laskun ja nousun aikana, autossa vänkärinä ollessa ja muuhun keskittyessä kuin horisonttiin tuijottamiseen, junassa jos matkustan selkä menosuuntaan.

Reilu puolivuotta sitten etsin vaihtoehtoa lääkkeille ja löysin pahoinvointirannekkeet.

Lääkkeet ovat kolmiolääkkeitä ja niillä saattaa olla väsyttävä vaikutus. Lääkkeet eivät sinällään ole kalliita, n. 10€ luokkaa 10 tabletin pakkaus, mutta kyllä sitä mielummin olisi ilman lääkkeitä. Lääkkeen vaikutus kestää 10-12 tuntia, ihan pitkäkestoinen kuitenkin.

Olin joskus kuullut puhuttavan pahoinvointirannekkeista. Ne ovat kireähköt, joustavat kankaiset rannekkeet, joissa on kovasta muovista tehty pallo. Pallo painaa ranteessa olevaa akupistettä, joka on yhteydessä aivojen pahoinvointikeskukseen ja sitä kautta pahoinvointi voidaan estää. 
Rannekkeet sopii kenelle tahansa. Ei ole sivuvaikutuksia ja rannekkeita saa lasten ja aikuisten koossa. Värivaihtoehtojakin taisi olla useampi.
Omani ostin apteekista ja apteekkari neuvoi rannekkeiden käytöstä. Rannekkeet maksoi 20€ luokkaa.

Ranteen sisäpuolelta mitataan kahden-kolmen sormenleveyden verran mittaa ja asetetaan ranneke niin, että pallo on toisen sormen kohdalla. Täältä selkeämmät käyttöohjeet.

Rannekkeet voi laittaa ranteeseen joko heti ennen matkaa, tai vasta sitten kun huono olo kolkuttelee sisäelimiä. Rannekkeet alkavat vaikuttamaan heti laiton jälkeen.

Mulla on ollut nämä käytössä autossa istuessa hyvin mutkaisella tiellä, lentokoneessa ja junassa istumapaikoilla ja makuuvaunussa. Makuuvaunussa en rannekkeita tarvitse, kun saa pötkötellä ja nukkua vaikka koko matkan. Pahoinvointi ei silloin iske.
Olen huomannut, että nämä toimii. En enää kanna mukana matkapahoinvointiin tarvittavia tabletteja. 
En tiedä, toimiiko nämä aikuisten oikeasti, vai onko tämä vain mielen tekosia. 

Olen kuitenkin hyvin tyytyväinen tähän toimivuuteen ja voin suositella muillekin kokeiluun.
Näistä olen lukenut myös, että sopisi raskausajan pahoinvointiinkin.

Oletteko te taipuvaisia matkapahoinvointiin?

Lähteet täältä ja omat kokemukset. Tämä ei ole maksettu mainos, en hyödy tästä postauksesta mitenkään.

2 kommenttia:

eekku kirjoitti...

Ei onneksi oo matkapahoinvointia mutta ostin noi rannekkeet sillo ku odotin poikaa ,Ainaki välillä tuntu et ne autto tiedä sit oliko oikeesti vaikutusta.Myin tosin torissa ne pois ku ei muuten tarvetta

Jenni kirjoitti...

Sama vika, en tiedä oliko oikeasti vaikutusta niistä, vai oliko se mielen tekosia. :D